asperges in het veld 2018 pop up restaurant

Asperges in het Veld

Midden in de omliggende natuur in de directe omgeving van Den Bosch, om precies te zijn op de landerijen van de Heihoorn in Cromvoirt, verrijst ook in 2019 weer  het sfeervolle pop-up restaurant Asperges in het Veld.  Dit jaar verhuizen de tenten naar ‘de overkant’ van het mooie terrein, waar ze in spiegelbeeld komen te staan ten opzichte van vorig jaar. Het restaurant werkt samen met Verhoeven Asperges, een teler die op biologisch dynamische wijze een de lekkerste asperges kweekt. Het pop-up restaurant biedt van 16 mei tot en met 2 juni 2019 plaats aan 150 gasten.

Aspergeteler Verhoeven uit Cromvoirt

De familie Verhoeven heeft een lange traditie in het kweken van de betere Brabantse asperges. De familie werkt met veel passie in hun bijzondere aspergebedrijf. Er zijn namelijk maar een handje vol aspergekwekers die net zoals Verhoeven Asperges op biologisch/dynamisch wijze (h)eerlijke asperges kweken. Bij deze methode zijn geen chemische correctiemiddelen toegelaten. En staan de planten ook wat verder uit elkaar. Dat levert een (h)eerlijke en veel lekkerdere asperge op en dat proef je. Verhoeven Asperges levert zijn asperges aan de betere horeca en retailers in de regio. Veel particulieren komen speciaal naar hun asperge-winkel in Cromvoirt, uiteraard direct naast de kwekerij. De betere chef-koks zijn steeds op zoek naar lokale biologische producten. En vertellen het ‘verhaal’ van Verhoeven Asperges maar wat graag aan hun gasten.

pop up asperge restaurant bij verhoeven

Sterrenrestaurants komen koken

Het pop-up restaurant heeft 11 restaurants bereid gevonden om 1 of meerdere dagen te komen koken. Dit jaar zijn er 5 restaurants aanwezig met één Michelinster: de Rozario uit Helmond , Flicka uit Kerkdriel, Valuas uit Venlo, de Heer Kocken en Noble, Verder zijn Seasons & Moor Dining & Wining, Ries & Auberge De Veste, ’t Misverstant, De Fuik, Graphite by Peter Gast en Cercle des Gourmets. van de partij. Vanaf 1 maart 2019 kun je zien wie wanneer kookt en kun je ook direct reserveren.

Sint Jan Den Bosch

Ons pronkstuk: de Sint Jan

De Sint-Janskathedraal is een gotische kathedrale basiliek, één van de meest gedecoreerde bouwwerken van Nederland en het pronkstuk van Den Bosch. Prachtige details, geweldige glas in lood ramen. Groots maar toch eenvoudig. De kerk is gebouwd tussen 1380 en 1530 en vanaf de 19e eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Bijzondere aspecten aan de buitenkant van de kerk zijn de ornamenten van de dubbele luchtbogen (of hemelbestormers) en 96 luchtboogfiguren.

Laat je niet vertellen hoe mooi deze kathedraal is, ervaar het zelf. Als de kerk open is (en er geen kerkdienst wordt gehouden) kun je je gewoon even binnenlopen. In de kerk vind je het beeld van Zoete Moeder, de doopvont (15de eeuw), de preekstoel (16de eeuw) en een prachtig orgel.  Fijn om hier te genieten van de rust en de prachtige ambiance. Ook de Mariakapel met de ‘Zoete Vrouwe van Den Bosch’ is indrukwekkend door de bloemenpracht en vele kaarsjes die er worden gebrand. Steek een kaarsje op bij Maria en laat je gedachten de vrije loop.

Beklim de toren van de Sint Jan

Los van een bezoek aan de Sint-Jan, is de Sint-Janstoren ook onder de leiding van een gids te beklimmen (dit kun je boeken bij de Kring Vrienden van Den Bosch). Via de 436 traptreden in de toren kom je bij het oude uurwerk, de luidklokken en bij het carillon. Ter hoogte van de wijzerplaten kun je naar buiten kijken voor een mooi uitzicht over Den Bosch.

Ut Engelke op de Sint Jan

Na oplevering van een tienjaar durende restauratie in 2010, is daar een bijzonder exemplaar aan toegevoegd: een engel met een GSM in haar handen en een directe hotline naar de hemel. De bellende engel staat op een luchtboog aan de zuidzijde van de kathedraal (pleinzijde) en volgens sommige Bosschenaren heeft ze goede contacten met Boven.

engel met met mobiel sint jan

Bezoekadres Sint Jan

Sint Jan (Kathedrale Basiliek Sint Jan Evangelist)
Torenstraat 18
5211 KK Den Bosch

zoete moeder den Bosch

De Zoete Moeder van den Bosch is weer terug

De Zoete Moeder van den Bosch is een van de genadebeelden van Maria die in Nederland het middelpunt vormen van een bedevaart. Het wordt sinds 1853 vereerd in de Sint-Janskathedraal in den Bosch. Een keer per jaar (in mei) wordt het beeld tijdens een bidtocht, de Mariaomgang, in het centrum van Den Bosch rondgedragen door leden van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van den Bosch.

Aan het beeld van Maria met het kindje Jezus op de arm worden wonderbaarlijke krachten toegeschreven. Het beeld betekent veel voor Bosschenaren, Brabanders en andere bezoekers van de Sint Jan. Zowel gelovigen als ongelovigen steken regelmatig een kaarsje op in de Mariakapel van de Sint Jan.  De mantel die Maria draagt verandert regelmatig.

Van 22 maart tot en met 31 maart 2018 ging de Zoete Moeder voor het eerst weg uit de Sint Jan. Dat was nodig omdat het beeld moest worden behandeld en beschadigingen moesten worden hersteld. Ook moest er onderzoek gedaan worden om te zien hoe kwetsbaar het is. Op Paaszaterdag 2018 kwam het beeld weer terug.

De tekst van het lied van onze lieve vrouw van den Bosch

Hudson’s Bay Den Bosch is open

Update: Vanaf 31 december 2019 is Hudson’s Bay gesloten. 

Na het vertrek van V&D en Bijenkorf uit het centrum van Den Bosch voelde het centrum een beetje kaal en incompleet aan. Het heeft een hele tijd geduurd, maar op 21 september 2017 werd de vestiging van Hudson’s Bay in Den Bosch dan eindelijk voor het publiek geopend.

Exclusieve modemerken

In alle Nederlandse Hudson’s Bay filialen bestaat het assortiment voor het grootste gedeelte uit mode en cosmetica. Den Bosch hoort tot de A-filialen met het duurste assortiment. Hier vinden we bekende (en minder bekende) modenamen als Tommy Hilfiger, Karl Lagerfeld. Kate Spade, Calvin Klein, DKNY, Nike, Denham en Armani. De schoenenafdeling is zeer exclusief en origineel met merken als van Lier, Unisa, Bertin, Via, Alexander Wang, Lola Cruz en Tony Burch.

hudsons bay exclusieve modemerken

Cosmetica en The Great Beautybar

Veel jonge meiden zijn ontzettend blij met de komst van Urban Decay, een onconventioneel en enigszins recalcitrant cosmeticamerk. In het nieuwe warenhuis vinden we ook complete MAC afdeling en zelfs de nieuwe föhns van Dyson zijn er te koop. In The Great Beautybar kun je diverse beautybehandelingen laten doen, waaronder het laten aanbrengen van gellak op je nagels.

urban decay in hudsons bay

La Place in Hudson’s Bay

Op de eerste etage vinden we het oude en vertrouwde La Place. Hier kun je lekker eten en drinken met uitzicht op de markt.

la place in hudson's bay

Kelder Hudson’s Bay

In de kelder vind je heel veel originele dingen om je huis mee op te leuken. Ook is er een culinaire / keuken afdeling met  onder andere specialiteiten van Delicious en pannen van LeCreuset. Een afdeling waar je ontzettend hebberig van wordt.

kelder hudsons bay

Hudson’s Bay in den Bosch

De Hudson’s Bay in den Bosch is qua beleving vergelijkbaar met de Bijenkorf die voorheen ook in het centrum van den Bosch is gevestigd. Het assortiment is echter veel uitgebreider en er zijn zowel bekende als iets minder bekende exclusieve modemerken te koop. Als je het met V&D vergelijkt liggen de prijzen in het algemeen wel flink wat hoger.  Niet getreurd, Hudson’s Bay is een aanwinst voor den Bosch, of je nu alleen wil gaan kijken of ook wil kopen. We kunnen weer heerlijk gaan shoppen 😉

Adres: Schapenmarkt 4, 5211 ET ‘s-Hertogenbosch

Bekijk hieronder een impressie van wat er te zien en te koop is in ons nieuwe warenhuis

Wandelen in het Bossche Broek

Nergens in Nederland ligt een natuurgebied zo dicht bij het centrum van een stad. Het Bossche Broek is een moerasgebied in het dal van de Dommel waar veel Bosschenaren graag een wandeling maken. Het weideland is een oase van rust aan de drukke stadsrand. De skyline van den Bosch vormt een prachtig achtergronddecor met als blikvanger de Sint-Janskathedraal.

voetveer het moerasdraakje in het bossche broek

Daar waar het Wilhelminaplein (in de volksmond beter bekend als het Heetmanplein) overgaat in de Vughterweg kun je met een voetveer de Dommel oversteken om het Bossche Broek te bereiken (Singelgrachtweg). Het Moerasdraakje, zo heet dit voetveer, moet je met de hand bedienen. Wel even hard werken, maar wel leuk om zo je wandeling in het Bossche Broek te beginnen.

Het moerasland als geheime wapen van Den Bosch

Den Bosch was gebouwd op een zandige heuvel in het moerasland. Het Bossche broek was eeuwenlang een onherbergzaam en leeg gebied. Het belangrijkste verdedigingsmiddel van de Bosschenaren was het onder water zetten van de graslanden rond den Bosch. In de drassige bodem zakten paarden en oorlogstuig weg en daardoor konden legers en vooral zwaarder geschut, den Bosch niet dicht naderen. Daarnaast werden er stadsmuren gebouwd met bastions en rondelen, die nu nog goed te zien zijn vanuit het Bossche Broek. In de middeleeuwen was Den Bosch een vrijwel onneembare vesting en had daarom toen de bijnaam Onoverwinnelijke Moerasdraak.

Natuurgebied het Bossche Broek

Het Bossche Broek is een belangrijk weide- en moerasvogelgebied. Het gebied omvat weilanden, wateren, rietkragen, graslanden en voedselarme hooilanden. Het gebied wordt jaarlijks gemaaid. Om te voorkomen dat de grond verrijkt wordt met meststoffen uit planten wordt het maaisel direct afgevoerd.

wandelpaden in het Bossche broek
Door de aanwezigheid van kwelwater (opwellend grondwater) komen er bijzondere planten voor. Karakteristieke planten zijn echte koekoeksbloem, grote ratelaar, grote pimpernel, kale jonker, poelruit, moeraskartelblad, wateraardbei, grote kattenstaart, scherpe zegge, watergentiaan, drijvend fonteinkruid, holpijp en waterviolier.

Veel voorkomende vogels zijn: kievit, Canadese gans, fuut, spreeuw, blauwe reiger, graspieper, fitis en rietgors. Daarnaast zie je (of hoor je) er ook de blauwborst, kleine karekiet, sprinkhaanrietzanger en roodborsttapuit. Rn er zijn echte weidevogels als grutto, tureluur en watersnip te vinden. En bij de plassen tegen de A2, vind je o.a. wilde eend en krakeend en in de winter smient of nonnetje. Ook worden er regelmatig reeën gezien.

 

 

jheronimus bosch art center schilderij tuin der lusten

Jheronimus Bosch Art Center

Alhoewel Jheronimus Bosch zijn gehele leven in Den Bosch heeft gewoond en gewerkt, is er nu geen enkel werk meer in deze stad te vinden. Een van zijn bekendste werken, de Tuin der Lusten, is in het Museo del Prado in Madrid te zien. Toch is het Jheronimus Bosch Art Center de plek om het leven en het werk van de kunstenaar te ontdekken en verkennen. Op de begane grond van dit voormalige kerkgebouw vind je fotoproducties op ware grootte afgedrukt en ingelijst. Omdat het om reproducties gaat mag deze permanente tentoonstelling geen museum genoemd worden, maar je krijgt op deze manier wel een heel goed beeld van deze Bossche schilder. Ook vind je in het Jheronimus Bosch Art Center diverse voorwerpen die nagemaakt zijn uit de schilderijen van Bosch.

Boekje en audiotoer

Stap in de wonderlijke wereld van Jeroen Bosch! De tentoonstelling gunt je een blik op de boven- en onderwereld door de ogen van Jeroen Bosch. Bij het binnengaan krijg je een boekje met een de geschiedenis en beschrijvingen van 66 schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch. Ook de audiotoer geeft veel achtergrond informatie.

Toren met uitzicht over den Bosch

Je kunt met een glazen lift naar de toren van het gebouw vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad Den Bosch.  Het Jheronimus Bosch Art Center is gevestigd in de voormalige Sint-Jacobskerk aan het Jeroen Boschplein.  Op het plein voor de kerk staat een sculptuur van Ruudt Peters. De kunstenaar heeft zich hiervoor laten inspireren door een fontein welke te zien is op één van de bekendste schilderijen van Bosch: Tuin der lusten.

Adres:
Jheronimus Bosch Art Center
Jeroen Boschplein 2
5211ML Den Bosch

 

varen op de binnendieze den bosch

Varen op de Binnendieze in Den Bosch

Van april tot en met oktober verzorgt de Kring Vrienden van ‘s‑Hertogenbosch historische vaartochten op de Binnendieze in den Bosch. De schippergids vertelt je over het ontstaan van de Binnendieze en de restauratie van de muren, overkluizingen en togen.

Varend door de smalle waterlopen kom je langs en onder de mooiste plekjes in het historische stadscentrum van den Bosch. Na het passeren van de Kruisbroedershekel vaar je buiten de vestingstad en kom je op de Singelgracht. Vervolgens vaar je door De Groote Hekel en vervolg je de tocht binnen de vestingmuren.

Van april t/m oktober:
Duur ± 50 minuten.
Tarief € 8,00 per persoon.
Kinderen 4 t/m 12 jaar € 4,00
kinderen t/m 3 jaar gratis.

Vertrekpunt Molenstraat: steiger tegenover Molenstraat 15a (traplift aanwezig).

Dinsdag t/m vrijdag van 10.20 – 17.20 uur. M.u.v. 11.20 en 12.40 uur.
Zaterdag en zondag van 10.00 – 17.20 uur.
Maandag van 14.00 – 17.20 uur. M.u.v. 15.00 en 16.20 uur.
De afvaarten zijn op alle hele uren en op 20 en 40 minuten over het hele uur.

Vertrekpunt  Voldersgat: hoek Zuidwal – Oude Dieze (géén traplift aanwezig).

Dinsdag t/m zondag van 11.15 – 16.15 uur, op maandag van 14.15 – 16.15 uur, eenmaal per uur.

Contante kaartverkoop is mogelijk aan de 2 verkoopbalies Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch.

Kaartverkoop historische vaartocht op de Binnendieze in den Bosch: Balie Parade 12

5211 KL ’s-Hertogenbosch
073 – 613 50 98
Kaartverkoop, reserveren groepsrondleidingen, informatie en verkoop Bossche cadeaus.

Openingstijden van 1 april t/m 31 oktober:
maandag van 13.30 – 17.00 uur.
dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.
zondag van 10.00 – 16.00 uur.

Openingstijden van 1 november t/m 31 Maart:
maandag gesloten.
dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.
zondag van 12.00 – 15.00 uur.
Balie gesloten: eerste en tweede kerstdag, nieuwjaarsdag en carnaval.

Kaartverkoop historische vaartocht op de Binnendieze in den Bosch: Balie Bolwerk Sint Janssingel 25

SintJanssingel25
5211 DA ’s-Hertogenbosch
073 – 612 23 34
Kaartverkoop en informatie.

Openingstijden: van 1 april t/m 31 oktober:
maandag van 12.30 – 17.15 uur.
dinsdag t/m zondag van 09.30 – 17.15 uur.

Van 1 november t/m 31 maart:
maandag gesloten.
dinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 15.00 uur.
zondag van 12.00 – 15.00 uur.
Balie gesloten: eerste en tweede kerstdag, nieuwjaarsdag en carnaval.

varen op de binnendieze en stadswandeling den bosch

Varen op de Binnendieze en stadswandeling in den Bosch

In deze activiteit heeft de Kring Vrienden van ‘s‑Hertogenbosch het varen op de Binnendieze en het wandelen in de Bossche binnenstad gecombineerd.  De bevlogen gidsen van Kring Vrienden van ‘s‑Hertogenbosch vertellen jou enthousiast over de cultuur, de historie en de geschiedenis van de vestingstad ‘s-Hertogenbosch.

Je wandelt vanaf het Bolwerk Sint-Jan, met de stadsgids, door de historische binnenstad van den Bosch naar het Herman Moerkerkplein. Daar ligt de boot te wachten om onder leiding van een schippersgids via de mooie Binnendieze terug te varen naar de Molenstraat.

Prijs volwassenen: 10 Euro per stuk
Kinderen 4 t/m 12 jaar 5 Euro

Contante kaartverkoop is mogelijk aan de 2 verkoopbalies Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch.

 

Kaartverkoop varen en wandelen in den Bosch: Balie Parade 12

5211 KL ’s-Hertogenbosch
073 – 613 50 98
Kaartverkoop, reserveren groepsrondleidingen, informatie en verkoop Bossche cadeaus.

Openingstijden van 1 april t/m 31 oktober:
maandag van 13.30 – 17.00 uur.
dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.
zondag van 10.00 – 16.00 uur.

Openingstijden van 1 november t/m 31 Maart:
maandag gesloten.
dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.
zondag van 12.00 – 15.00 uur.
Balie gesloten: eerste en tweede kerstdag, nieuwjaarsdag en carnaval.

 

 

Kaartverkoop varen en wandelen in den Bosch: Balie Bolwerk Sint Janssingel 25

SintJanssingel25
5211 DA ’s-Hertogenbosch
073 – 612 23 34
Kaartverkoop en informatie.

Openingstijden: van 1 april t/m 31 oktober:
maandag van 12.30 – 17.15 uur.
dinsdag t/m zondag van 09.30 – 17.15 uur.

Van 1 november t/m 31 maart:
maandag gesloten.
dinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 15.00 uur.
zondag van 12.00 – 15.00 uur.
Balie gesloten: eerste en tweede kerstdag, nieuwjaarsdag en carnaval.

 

moriaan den bosch

Oudste bakstenen huis: de Moriaan

Het pand De Moriaan aan de Markt 77 staat bekend als het ‘oudste bakstenen huis’ van Den Bosch en is mogelijk zelfs het oudste stenen huis van Nederland.  De Moriaan is een voorbeeld van een groot, stenen zaalhuis uit vermoedelijk eind 12e, begin 13e eeuw. Volgens overlevering werd het gebouwd door hertog Hendrik I van Brabant voor zijn vriend Beckerlijn.

Het pand heeft in de loop der eeuwen meerdere bestemmingen gehad. In de Middeleeuwen was het eigendom van enkele vooraanstaande Bossche families. Eén van hen liet ergens in de veertiende eeuw de houten voorgevel vervangen door baksteen, waarmee overigens nog niet onomstotelijk vast staat dat De Moriaan werkelijk het oudste bakstenen huis van Nederland is. In 1419 werd bij een grote stadsbrand De Moriaan gedeeltelijk verwoest. Het kleine houten huisje tegen de voorgevel werd omstreeks 1500 gebouwd.

moriaan den BoschTijdens de beeldenstormen in 1566 en 1567 hielden de hervormden er hun geheime bijeenkomsten. Het pand kende toen verschillende vluchtwegen waardoor het bijzonder geschikt was voor deze verboden bijeenkomsten. Na 1629 diende de Moriaan eveneens godsdienstige doeleinden: de lutheranen hielden er hun diensten tussen 1673 en 1681. Tegelijkertijd diende de grote zaal ook voor het opvoeren van komedies. Het plafond ervan was blauw geschilderd met gouden sterren. Wellicht tot het begin van de vorige eeuw was deze zaal als toneelzaal in gebruik.

Tussen 1673 en 1681 hielden de lutheranen er hun diensten. Het pand werd ook gebruikt als ‘speelhuys’ (1600-1610), hulpkazerne (1622), pakhuis voor marktkramen en winkel. Het exterieur is in de jaren 60 deels gereconstrueerd. Zo zijn het hoektorentje en trapgevel herbouwd op basis van aanwezige bouwsporen en historische afbeeldingen. Binnen zijn nog wel veel bouwkundige elementen oorspronkelijk, zoals de middeleeuwse muren en de houten draagconstructies.

Sinds 1963 is de plaatselijke VVV hoofdgebruiker. In de kelder is café Plein 79 gehuisvest.

 

hoe eet je bossche bollen

Eet een échte Bossche Bol!

Wat moet je in ieder geval één keer geprobeerd hebben als je in den Bosch bent? Het eten of kopen van een echte Bossche Bol De Bossche Bollen van banketbakkerij Jan de Groot staan bekend als de allerlekkerste van de stad. Je kunt de échte Bossche bollen van Jan de Groot dan ook bij verschillende restaurants en lunchrooms krijgen in de stad. En natuurlijk kun je ze ook kopen bij de Banketbakker zelf (dichtbij het station).

Wat zijn Bossche Bollen?

Een Bossche bol (Bosschenaren noemen het een sjekladebol) is een gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch die wordt gemaakt van soezenbeslag en daarna gevuld met verse slagroom. Tot slot wordt de bol geglazuurd met gesmolten chocoladefondant. Bossche Bollen lijken een beetje op kleine moorkoppen.

Men denkt dat de Bossche Bol voor het eerst aan het begin van de 19e eeuw werden gemaakt. De naam van de uitvinder is niet bekend, maar alle bakkers die nu de Bossche Bollen verkopen houden hun eigen recept zorgvuldig geheim.

Bij moorkoppen wordt op de bovenkant meestal een toef slagroom aangebracht, bij de Bossche Bol doet men dat niet. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Er zijn bij Jan de Groot ook kleinere Bossche bollen te koop, maar die moet je vooraf bestellen.  Er is ook nog een grote versie van de Bossche Bol, namelijk de Super Bossche bol. Dit is een Bossche Bol voor maximaal 6 personen.

Hoe eet je Bossche Bollen?

Netjes een Bossche bol opeten is moeilijk. Hoe je dat dan het beste kunt doen? Daar zijn de Bosschenaren zelf ook nog niet uit. Sommigen ‘douwen ‘m in een keer noar binnen’, anderen lepelen eerst via een gaatje de slagroom er uit en eten dan met de handen verder. Je kunt ‘m ook ondersteboven eten, zodat de chocolade als een soort bodem fungeert. Maar gewoon netjes met mes en vork eten is natuurlijk ook prima, vooral in openbare gelegenheden.

Prijs van een Bossche Bol

Een Bossche bol bij Jan de Groot kost in de winkel 2,20 Euro. Je hoeft ze niet vooraf te bestellen. Wel moet je vaak in de lange rij buiten staan. Als je geen zin hebt om te wachten, geniet dan op een terrasje of in een koffiebar van dit typische Bossche gebak.

wachten voor de Bossche bollen van Jan de Groot

 

Adres winkel en lunchroom
Banketbakkerij Jan de Groot
Stationsweg 24
5211 TW Den Bosch